Helyzetünk a mában

Családias hangulatú estével zárult a VII. HolnapUtán Fesztivál Több vonatkozásban is Nagyváradhoz kötődő előadás volt az utolsó a fesztivál programjában. Szerzője és rendezője Lovassy Cseh Tamás és főszereplője, Mostis Gergő is nagyváradi.

A Szigligeti Stúdióban a kolozsvári Váróterem Projekt a Románia 100 című előadást adta. A tavaly bemutatott friss drámában a szerző a mi vidékünk soha meg nem szűnő, évszázados problematikáját emeli a hétköznapi történetbe. A román-magyar együttlétezését. Amikor a polgármester (Csepei Zsolt) román, az alpolgármester (Imecs-Magdó Levente) magyar, az iskolaigazgató (Mostis Gergő) sógora az alpolgármesternek. Csupa konfliktus, csupa kölcsönös érdek hátán. Feleségeik ugyanolyan frusztráltak, mint ők. A képmutatással teli hazug világban nem találják a helyüket. Az alpolgármesterné (Pál Emőke) egyre gyakrabban hörpint a retiküljében lapuló üvegcséből, az iskolaigazgatóné (Sebők Maya) elhagyná családját. A fiúk elvágyódik (Sárosi Áron), a lányuk (Jenei Deborah) melankolikusan maradna. A zenei betéteknek alágitározó két zenész szereplő nevét rejtve tartja a műsorfüzet. A polgármester választási kampányában kérdőre vonja az iskolaigazgatót, mert a nem régi iskolaünnepségen, ahol a zalaegerszegiek vendégek voltak s adományt adtak át, Reményik Sándor híres verse is elhangzott. Az irredenta propagandának értékelt divatjamúlt verset politikai uszításnak minősíti a polgármester .Ettől felborul a iskolaigazgatóék és alpolgármesterék közti viszony is.

Lovassy Cseh Tamás azokat az archetipikus jelenségeket rögzíti, amelyek minden itt élővel megtörténnek. Már-már érzéketlenekké válunk irányukba, annyira megoldhatatlannak látszóak. Pedig a megoldásuk létkérdés. Igaz sokan azt mondják: ha száz-kétszáz és múlva lesz még magyar ezen a tájon (a létszámfogyatkozási statisztikák szerint aligha), akkor is ugyanabban a helyben járási állapotban leszünk, ami a román-magyar közös hazát illeti. Ezért is fontos, amit a szerző elénk tár. Jó és szerencsés debüt, ahogy az értő közönség az előadást követően kommentálta.

 

Sebesi István

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s