Színpadidegenség a zabföldeken, avagy vannak-e kacsák valahol?

A magány nem egyedüllét, hanem életidegenség. A fiatal kamasz kiélezetten megéli, hogy közte és még a közvetlen közelében lévők között is űr tátong. A HolnapUtán Fesztiválon mintha visszaléptünk volna zárkózott kamaszságunkba, s láttuk: a környezetünk nem változott.

J. D. Salinger Zabhegyezők című regénye 1951-ben jelent meg, és talán problémafelvetése és aktuális nyelvezete miatt olvassák gyakran szívesen a tizenévesek. A kolozsvári III. éves színművész osztály vezető tanára, Szilágyi-Palkó Csaba a végzős hallgatók számára már átélhetett, feszült időszakot jelölt ki.

Egymás után megjelenő szereplők: tanárok, kollégiumi társak, örömlány, portás, szülő, mindenki csak idegen és hazug. Utat enged a több szerep kipróbálásának, a kísérletezésnek. Például legyen egy jópofa taxisofőr aki nem tudja, hová lettek a kacsák. Ez nem mindig jelentette azt, hogy megtaláltál a középutat a kevés és a túl sok között. Szilveszteri gálaműsorrá alakult a színpad: ki mit tud? A túlzásokról, klisészerű alakokról nem eldönthető, karikírozva vannak vagy nem elég kidolgozottak. Nehezen sikerült kimozdítaniuk a kezdeti lineárisan haladó energiaszintet, de az előadás előre haladásával érezhető volt: eljutottak valahová.

Habár gyakran látszott, az előadás még érlelődik, voltak szép közelítésmódok, pillanatok. A nonverbális jelenetek kiegészítik a verbálisakat, az elveszett szereplőket az energikus belépők, vagy egy-egy ismétlődő gondolat. Fogódzkodót kell adni a színészhallgatónak, különben színpadidegen lesz. Holdenben pedig lappang az életidegenség, halott testvére emlékébe kapaszkodik. A testvér fehér arcú szereplő, de ki látja? Csak Holden, s ezzel is lehet színészileg játszani. Közben az a gondolat ismétlődött bennem: A fiatal elme kitölti a réseket, védekezőmechanizmus.

És ott az ellentét, amit színészileg is meg kell oldani. A környezetben felszínes viszonyok, pangás vagy pörgés, tombolás, s gyerekben ez lecsapódik, de maradjon fertőzetlen.

És hová lettek közben a kacsák?

 

SHR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s