Kommunizmusról másodkézből

A budapesti Örkény Színház Secondhand című előadását láthatta május 4-én a közönség. Felmegy a függöny, a színpadon rengeteg ruha hever szanaszét. A színészek, mint valami turkálóban, össze-vissza dobálják őket. Aztán jönnek a történeteket, élettörténetek, életképek a poszt-kommunista Oroszországból. Azonban, hogy ezek rendszerváltás utáni események, csak akkor válik nyilvánvalóvá amikor ténylegesen ki is mondják, hiszen az emberek életvitele nagy mértékben nem változott. Sokan visszasírják a rendszert, amiben éltek, amiben felnőttek, valószínűleg, mert nem tudnak mit kezdeni az újjal. Fellelhető egy generációs különbség is. A fiatalok hiába állnak valamennyire szembe ezzel a mitizált szovjet tudattal, az, ami körülveszi őket, ugyanolyan bélyeget nyom rájuk, mint azokra akik ezt ténylegesen megélték. Ennek kapcsán gondolkodtam el, hogy erre az előadásra a fiatalok nem úgy kapcsolódnak, mint mondjuk az a korosztály, aki élete nagy részét egy olyan rendszerben élte le, melynek hiánya legalább akkora káoszt okozott a világban, mint a rendszer maga.

Sokunknak, úgy érzem, az előadás afféle „nosztalgiabomba” szintjén marad, még akkor is, ha nem feltétlenül célja bármiféle nosztalgiát ébreszteni. Inkább csak a tragikuma, és a szereplők iránt érzett empátia az, ami ezt a furcsa nosztalgiát kiprovokálja. Leginkább a Csernobilról szóló jelenetek alatt figyeltem meg ezt az érzetet, ami különös módon bennem is felébredt, úgy, hogy rendszrváltás után születtem. Mintha lenne az emberiségnek egy kollektív emlékezete valahol a tudata mélyén, ahova vissza tud nyúlni és érzeteket előrántani…

Bagossy László és Kovács D. Dániel még egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmünket: minél jobban távolodni szeretnénk egy rendszertől, annál közelebb kerülünk hozzá, mert az emberi elégedetlenség határtalan, a kétségbeesés pedig egyre inkább dominál. Ez az állapot pedig a teljes Keleti Blokk közös bélyege.

Cseke Tamás

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s