Példázat a modern rabszolgaságról

Hazudozós rendszerekben szőnyeg alá seprik a kényes témákat. Nem beszélünk szegénységről, kiszolgáltatottságról, diszkriminációról, antiszemitizmusról, arról a sok fóbiáról, ami átitatja mindennapjainkat, a családon belüli erőszakról, a múltról, annak feldolgozásáról, a melegek helyzetéről. A lista végtelen.

És a romákról sem beszélünk. Róluk végképp nem.

Szilágyi Eszter-Anna 2018-as nagy feltűnést keltett, a dramaturgok által a legjobbnak díjazott drámája még ennél is rejtélyesebb környékre evez. A szexmunkások világába, köztük is a roma nők amszterdami rabszolgaságát tárja elénk. A HolnapUtán második napján Novák Eszter rendező-tanár budapesti végzős zenés-színház szakos hallgatóinak tolmácsolásában.

Nyolc női színészt látunk a színpadon, mintegy három órán át. Ez a hosszúság eléggé próbára teszi a nézőket. Az Árkádia Színpad nem túl tágas nézőterén mégsem forronganak. Inkább lenyűgözve nézik a kiforrott színészetű növendékeket. Precízen kidolgozott karakterekkel elevenedik meg előttünk a nyírségi roma nők kálváriája. Futtatójuk mindenüket elszedi, beleértve emberi méltóságukat is. És persze erejükön felül is dolgoztatja őket. Elmenekülnének, de azzal életveszélybe sodródnának. Kitörési terveik egyre-másra kivitelezhetetlennek bizonyulnak. A holland segítő szervezetek karnyújtása is eleve melléfogásnak bizonyul. Rendesen ki is karikírozzák a sokszor értelmetlennek tűnő és eredménytelenre intézményesített segélyhálózati rendszert.

A Nyíregyháza utca nem véletlenül került Novák Eszter látókörébe. Az igazságérzéséről híres rendező életét kitölti a társadalom, az élet, a világ megjavításához való ragaszkodás. Humanizmusa reneszánszi. A demokrácia a világnézete. Manapság már lupéval is alig fellelhető divatjamúlt erények. Novák Eszter még azon emberi tulajdonságok birtokosa, amelyeket a mai világban már perifériára szorítanak a szebb jövőt a pénzhajhászás oltárán feláldozók.

Sebesi István

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s