Üdvözlégy táncszínház!

Egyenesen a budapesti MITEM fesztiválról érkeztünk Nagyváradra, és mikor azt hittük, hogy legalább egy napot megúszunk színház nélkül, ránk talált a kérdés: „Ki vagy te, táncszínház?” Igaz, hivatalosan a Holnapután fesztiválra érkeztünk, de miért hagytuk volna ki a lehetőséget…

A Nagyvárad Táncegyüttes balett termében gyűltünk össze, próbatermi körülmények között. Az eseményt és az ezt követő Vakfolt című előadást a Nemzetközi táncnap alkalmából, főként kedvcsinálónak szánták a táncosok. Rá kellett jönnöm, nagyon sokan nem tudjuk, hogyan is kell megközelíteni ezt a műfajt. Mi kell egy táncszínházhoz? – hangzott egy kérdés. És egyből a már berögzült gondolatok jutottak eszünkbe, például, hogy feltétlenül szükséges egy történet és hasonlók.

Úgy figyeltünk folyamatosan, hogy közben észre sem vettük, hogy magától visz minket az egész: néptáncfigurák –bokázók és csapásolás– kimerevített, íves kontakttánc elemek, különböző zenei világok egybeolvadása. És miközben jeleneteket próbáltunk értelmezni, a táncos testek kapcsolatát és érintkezését vizsgáltuk, összehasonlítottuk és megjegyzéseket fogalmaztunk meg, a táncosok nem látszottak fáradni. De végül a rendező-koreográfus Györfi Csaba elárult néhány titkot: az emelések nem maguktól működnek, a szinkronnak meg kell születnie a testek között, és ennek szinte csak egy feltétele van: gyakorlás, gyakorlás… „és még egy kis gyakorlás” – tette hozzá, az egyik táncos.

Azt hiszem, hogy az interaktív esemény sokaknak segíthet ráhangolódni a táncszínházra. A kérdések, kérdésfelvetések és a mozgásbeli válaszok önmagukban változtatták meg a hozzáállásomat.

A táncot érezni kell, nem túlgondolni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s