Miniévad 2018: Kapufa és öngól

A miniévad második napján stadionná változott a nézőtér.  Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című, Debüt-díjas alkotását vitte színre Tasnádi-Sáhy Péter.

Nagy mérkőzésnek  lehettünk szem- és fültanúi. Egy mérkőzésnek, aminek tétje a szerelem, serlege pedig a halál. Boy (Sebestyén Hunor), a 16 éves kamasz fiú narratívájába csöppenve nyerünk betekintést saját halálába. Egy olyan halálba, aminek okozója a fiú két nagy szenvedélye, a szerelem és a foci.

Élete filmjét vetíti elénk egy tinédzser perspektívájából. Akit saját csapattársai vernek össze  kíméletlenül. Számos sérülést szerez, melyek közül a legsúlyosabb egy halálos vérrög. A rög, Samként (Ungvári Oscar), antropomorfizált alakban ölt testet és gitárral a nyakában zenei aláfestéssel kíséri a halálba főszereplőnket. A fizikai szenvedés mellett a lelkiek is megjelennek, ugyanis saját csapattársai kergetik kedvesét a halálba. Szuzi (Tőkés Imola) öngyilkos lesz. Boy, egy kamasz vagányságával viseli a halál gondolatát, szerelme elvesztésének súlyát. Érzéseit csak a nézőknek vetíti ki, még saját szülei előtt is titkolózik. A szülők gyermekük halálos sérüléséről mit sem tudnak.

A történet mellékszereplői egyforma, mezhez hasonlító öltözékben és maszkban jelennek meg, valós arcukat a Boyjal való párbeszédekben fedik fel. Ebben a világban, ezen a „pályán”  csak Boy adhat értelmet bárminek is (dícsérve ezzel Rákay Tamás díszlet- és jelmeztervező munkáját).

Egy-egy helyzetből néha hiányzik az odaillő zene, vagy éppen valami, ami nézőként beleránt a cselekménybe és le is tud kötni. De a Tasnádi-Sáhy Péter által megalkotott darab feladta a leckét e téren is – külön kiemelve Sebestyén Hunor gesztusait és kiszólásait, ami nem csak az idősíkot, hanem a néző és színész közötti távolságot is elmosva emel bele Boy világába. Az Ungvári Oscar által megkonstruált zenedarabok pedig egy olyan légkört teremtettek, ami nem adta meg annak a lehetőségét, hogy ne érezzünk sajnálatot vagy empátiát 1 óra és 40 percen át.

Tóth Ádám

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s