Miniévad 2018: Vesztegzár a Grand Hotelben

Az idei évben ismét megrendezésre kerül a már hagyományossá vált évad végi eseménysorozat, melynek folyamán a Szigligeti Színház 2017/2018-as évben bemutatott előadásait egybegyűjtve láthatja a nagyérdemű.

A miniévad első előadása a híres Grand Hotelbe röpíti a nézőket. Rejtő Jenő klasszikus krimi-paródiáját Hamvai Kornél dolgozta át színpadra, erre az átdolgozásra épül a Porogi Dorka rendezte Vesztegzár a Grand Hotelben című előadás.

Üdvözlet hát Lagonda szigetéről! A szigetről, ahol Rejtő regényében rendőrök, pincérek, diplomaták, papok, tolvajok, vegyészek, gyilkosok és bukott királyok vendégeskednek. Mintha a világ tömörülne össze ezen szereplők képviseletében a „Hotel” falai között. A szálloda falainál már csak a pestis okozta vesztegzár szorosabb, ami az ideérkezett szereplőket foglyul ejti, távozni képtelenek.
Mint ahogy a közönség a szereplőket, úgy neveti ki a darab struktúrája a színház ősi hármas egységének elvét és ad teret számos, néha már követhetetlen cselekményszálnak. A cselekmények folyása újabb bonyodalmakhoz vezet, ami végezetül két síkra terelődik. Mindennek az oka a banándioxid képletének megszerzéséért folyó küzdelem és az emberi gonoszság, persze humorosan tálalva. A humor forrása leginkább a nyelvjáték, de gyakori példa, hogy egy-egy színészi gesztus, színházi megoldás fojtja nevetésbe a közönséget (pl. csetlő-botló alakok, megfordított nemi szerepek). Musicalhez híven a szereplők gyakran egyénileg és együttesen szólnak ki dalok formájában, amelyeket Darvas Benedek zenéje és Varró Dániel dalszövegei tesznek szellemessé. Gyakran, túl gyakran, elvéve ezzel a teret attól a szikrától, amit a gesztusok és nyelv humora csihol a közönségben.

Ritka eset, amikor egy előadásban nincs főszereplő, nos, a Vesztegzár a Grand Hotelben ezen ritka esetek egyike. Ugyanis a darab dinamikussága, a színpadi cselekmény mozgalmassága minden szereplőtől kimagasló teljesítményt vár el. Ezen elvárásnak pedig eleget is tettek a színészek. Az egy-egy szereplőre irányuló fókusz gyakran percenként, és az sem ritka, hogy másodpercenként változik. Így sokszor megtörténik, hogy az egyik mellékszereplő ragadja magához a figyelmet, máskor pedig a zenekar kerül a főszereplőt megillető helyre. Ebből adódóan együttesen érdemlik ki a színészek és a zenekar tagjai is a dicséretet, amit a szép számban jelen levő nézők nem csak az előadás végén, hanem gyakorta az egyes jelenetek közben is vastapssal igazoltak. Közönségsiker!

 

Tóth Ádám

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s