EHTET #1 : Minden, amit szem-száj kíván

Népviseletek színkavalkádja, perdülő szoknyák, táncoló cipők lepték el a mai délutánon a Szent László teret, jelezve, hogy hivatalosan is kezdetét vette a XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója. A nagybőgők, hegedűk zenéje, a táncosok dala megdobogtatta a magyar közönség szívét, de a tömegben elismerő román szavakat is lehetett hallani. Az öt néptáncegyüttes (Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely, a Nagyvárad Táncegyüttes) félórás műsora felrázott minket a hétköznap monotonitásából, és színvonalas meghívóként szolgált a találkozó további programjaira.

A következő állomás Tőkés Imola „EHTET nézd meg!” elnevezésű kiállításának megnyitója volt, amelyet Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója nyitott meg 16:30-kor, a Szigligeti Stúdió Fehér termében. Tőkés Imola táncművész, koreográfus, akit szabadidejében is az alkotás köt le. Dinamikus, energikus festményei is bizonyítják, hogy főként a táncból, egy-egy mozdulatból, érzésből merít inspirációt munkájában. A kiállítás legfontosabb elemét az az öt, hajókat ábrázoló festmény képezi, amelyek a táncegyütteseket szólítják meg. A Fehér terem falairól sejtelmes arcok néznek le a látogatókra, sötét erdők ágai nyúlnak feléjük, amelyek között mindenki megtalálja a maga titkát.

18 órától a színház nagytermében összegyűltünk az első bemutatkozó előadás, a Barbárok megtekintésére a Nagyvárad Táncegyüttes előadásában. Mielőtt elmerültünk volna a barbárok táncos-zenés világában, Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatójának köszöntése hangzott el, amelyben kihangsúlyozta a találkozás, az egybegyűlés fontosságát, hiszen alapvető emberi tulajdonság, hogy „kíváncsiak vagyunk másokra, és kíváncsiak vagyunk a másságra.” Azt is elmondta, hogy itt és most találkoznak a hagyományőrzők és az új hagyományok megteremtésének hirdetői, így helyet kap a magyar hagyományok előtt való tisztelgés is „karöltve” az újdonság, újítás felé való nyitottsággal. Az igazgatónő beszédét követően Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Deák Gyula Levente, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke, valamint Dimény Levente szóltak a közönséghez sok sikert kívánva a táncegyüttesek előadásaihoz. Dimény Levente egy szóval fogalmazta meg a találkozó lényegét, középpontját: a táncos.

Nemcsak láttam, hanem hallottam, éreztem is az előadást. Láttam igazán kreatív, sokatmondó jelmezeket, precíz, kifejező mozdulatokat, hallottam hátborzongató, hatásos zenéket. A szereplők bevontak nyugodt(nak tűnő) pillanataikba, bevontak a keresés káoszába, kétségbeesésbe, a halál fájdalmába. Táncukkal megmutatták, hogy tökéletesen uralják testük minden izmát, és teljes összhangban képesek dolgozni.

Annak, aki kíváncsi másokra, és kíváncsi a másságra, vagy érdeklődik a néptánc, tánc iránt, a találkozón a helye!

Pikó Stefánia, PKE Bölcsészettudományi és Művészeti Kar, Magyar Nyelv és Irodalom szak, III. év

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s