Te hányas vagy?

HolnapUtán Projekt Pilot Edition

Mert hát, mindenki csak egy szám a nap végére, abszolút nem számít, hogy mit jelöl az.

 

Elérkezett a fesztivál utolsó napja – Vasárnap, a pihenés napja – szokták mondani. De nem számunkra. A workshopos fiatalok nagy erőbedobással dolgoztak előadásuk utolsó simításain, mi pedig, a kis teatrológusok, a szombati előadás beszámolóinak megírásával voltunk elfoglalva. Ebből még egy maradt hátra mára, az Úrhatnám polgár a sepsiszentgyörgyiektől. De még az előadás előtt volt egy-két izgalmas kör, amit le kellett futni.

Öt órátol a Várad lap új számának bemutatásán vettünk részt, ahol bejelentették az általuk meghírdetett pályázatokra érkezett esszék győzteseinek nevét illetve azokét, akik dícséretben részesültek. Hallottunk részleteket az Élő Várad íróinak tollából származó írásokból. „Milyen a tipikus magyar?” volt az általános téma, amihez kérdőív is társult… és igen, választ kaptunk a kérdésre: a tipikus magyar túlnyomó része középkorú férfi. Na jó, inkább haladjunk tovább.

Rögtön a lapbemutató után a HolnapUtán projekt pilot edition-jének bemutatására került sor – vagyis arra az performanszra, amit a workshopon résztvevő fiatal alkotók hoztak össze mindössze három nap alatt. Két rendező, 13? Színész, egy téma – a holnapután. Jó lenne objektíven, mintegy külső szem beszálmolni a látottakról, viszont úgy, hogy az első napot velük töltöttük, nem egyszerű – ismert a motiváció, a körülmények és az inspirációs forrás, tehát valószínű mi másképp is fogtuk fel receptorainkkal, mint azok, kik egyátalán nem kaptak semmilyen információt az előadás keletkezéseinek körülményeiről.

Te hányas vagy? – ez a kérdés volt az előadás alapillére (spoilerozni fogok!), ami egy személyiségteszthez köthető, nevén nevezve Enneagram. Kitöltöd és megtudod több oldalnyi kérdésre válaszolva, hogy milyen a személyiséged. Hogy jonnan jön a „hányas”? Minden személyiség egy számmal van jelölve 1-től 9-ig, tehát az egyesek a maximalisták, a kettesek a gondoskodók… éés a kilencesek az alkalmazkodók. Hogy miért pont az Enneagram lett mindennek az az alapja? Mint az kiderült, a marosvásárhelyi egyetemen, beszédtechnika órán ezzel (is?) foglalkoznak. Nos, mindenikük kitöltötte a tesztet, kapott egy számot és aszerint a szám illetve személyiségtípis szerint csoportusolva születtek meg a jelenetek. Volt egy kettes (segítő, gondoskodó), aki mindig mindenkit kisegített, néha túlzott önfeláldozással. Volt egy négyes is (individualista, melankólikus), akitől igazán mély művésztetet láthattunk. A két hetes (rajongó, ötletzsák) akik harmóniát akartak teremteni közöttünk. Peace! A legtöbben a nyolcasok voltak (harcos, főnök), ami igazán érdekes személyiségtípus egy színészgárdában. Kettesek, négyesek, nyolcasok, bárhányasok… csak így szolították magukat és egymást is. És itt mélyen el kell gondolnunk azon, hogy ez mire reflektál… legyen meg mindenkinek a saját válasza a már amúgy is rengeteg levegőben lógó kérdésre. Kerestek ők istent, hatalmat (vagy hatalmakat), akitől mi, emberek, függünk, de soha nem találjuk meg őt, soha nem tudjuk ki az, a és szemtanúi voltunk egy potenciális terhességnek is. Mindezeket zenével kísérve.

Azokból a szövegekből, melyeket kezükbe kaptak és dolgozniuk kellett volna, csak egy apró parányi részt használtak fel, inkább inspirálódtak személyes tapasztalataikból. Talán éppen emiatt a poénok nem mindenkinek jöttek le és nem voltak tisztán érezhetőek azoknak erős reflektáló jellegük, akár kirtikai mivoltuk a tanügyi rendszerről, az élet és a jövő kilátástalanságáról, az értékvesztettségről, a holnapután bizonytalanságáról.  Viszont egy első alkalomról, egy pilot edition-ról beszélünk, belefért a csúszás. Mert úgy anblokk élvezhető volt, sokat nevettünk és átéreztük helyzetüket. Ami viszont a legfontosabb: tanúbizonyságot tettek tehetségükről, bátorságukról és ezáltal arról, hogy nincs minden veszve. Van a holnaputánnak is egy jövő generációja, akikkel van mit kezdeni!

 

A fesztivált a Tesztoszteron zenekar zárta, megénekeltetve mindenkit.

Holnaputánra már mindenki otthon lesz!

 

Gábosi Csenge

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s