Öt gondolat Az esetről

12109965_877683335642917_4115509818394383126_o

Díszlet:  Minimalista. Plafonról csüngő villanykörték erdeje és egy tábla, amelyen a szereplők az előadás folyamán rögzítik az eseményeket a maguk módján. Néha székek.

Cselekmény: Napjaink falujának egyik szegény közössége. A társadalom peremén egyensúlyozó, munkahelyüket féltő szegény munkásemberek drámája. Az életből kiragadott sorsok. Mindenki élete terítékre kerül. Csak addig vagy néző, amíg bemutatod a jegyedet. Amint leülsz, része vagy az életüknek és ők a tiednek, hiszen egyszercsak a melletted ülő székről szólal meg egy-egy szereplő. Mellőled áll fel a fáradt varrónő és indul el a buszmegálló felé.  Mellőled szólal meg az alkoholgőzös anyós, téged aláz meg az arrogáns főnökasszony, melletted ájul el egy beteg fiatal nő. Már mozdul a lábad, hogy odaszaladj segíteni. Mert ő a te kollégád, a te testvéred, a te anyád is lehetne.

Színészi játék: Azért nagyszerű, mert megszüntetik a kivilágított színpad és a távoli nézőtérről bámuló nézők közötti ősi, áthidalhatatlan árkot. Nincsenek primadonnák és bonvivánok, élő, szenvedő emberek vannak, akikkel összetalálkozol nap, mint nap az utcán. Nincs smink, nincs álarc. A színészek itt nem szépnek akarnak látszani, hanem igazinak. Ez teljes mértékben sikerül is minden egyes színésznek.

Kedvencem: Bár mindent és mindenkit szeretek a darabban, Pista jeleneteit emelném ki.  Ő a család feketebáránya, a falu bolondja, a ,,hándikápát”, aki egyik pillanatban félelmetesnek akar látszani, a másikban pedig már ő is szeretetre vágyik. A legmegrázóbb jelenete számomra az volt, amikor a kocsmában a munkások félrészeg, álomszövögetős, mindenkitszeretek hangulatban ölelgették egymást. Pista láthatatlan emberként ólálkodik a társaság körül, kitárt karokkal koldul egy kis szeretetet. De őt észre sem veszik.  A megváltás elmarad, a feketebárány fekete marad.

Amit kihagytam volna: Néhány helyen kicsit vontatottnak éreztem, de ez semmit nem vont le a darab hatásából.

 

Tekla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s