A szakmám és én 11.

 

lelek3

Ezúttal Lélek Sándor Tibor, a Lilliput Társulat tagja, válaszolt a Hogyan lettem bábszínész kérdésünkre. Elmesélte életének azt a momentumát, amikor is megszületett benne az „életre-keltés vágya”:

Megérkezett! A várva-várt, a nagy kék busz!
A kopott, rút külső, rút belsőt takart. Sebaj – mondtuk –  leülünk és indulunk. Nem ültünk le, nem volt hely. Álltunk. Sok kicsi “hering” nyomorgott a busz hátsó részében, ahol nekünk, elsőbábszínházazóknak, a fapados járaton még fapad sem jutott, csupán farács az ablakon. Élmény volt. Maradandó. A busz ide-oda ringatott, és miután teleszívtuk magunkat a beszivárgó gázolaj füstjével, végre megérkeztünk. Valami csodára vártunk, azt mondták jó lesz, szép lesz. A bábszínház széles lépcsőin topogva kanyarogtunk libasorban az Olümposzra, osztálytársainkat tologatva magunk előtt. A nézőtér ajtajánál álló hölgy kedvesen bevezetett bennünket, ez jól esett, hellyel kínált, ez is jól esett. Rögös út vezetett oda, éreztük a megváltás finom ízét, és elmélyültünk a bordó függöny bámulásában. És felvillantak a fények, és felharsant a zene, és láss csodát!

Megkezdődött! A várva-várt, a nagy előadás!
Az előadás után sikerült kifelé-menet bekukkantanom a függöny mögé. Különös érzés ragadott magával. Röviddel azelőtt, ott történés volt, szorítottunk a jónak, a rossz ellen, és most…a jó a rossz mellett pihent némán, csendesen. Szerettem volna őket életre kelteni.

Megszületett! A vágy, az életre-keltés vágya!
Csaknem egy emberöltő múltán a Gondviselő ismét a bábszínházba vezetett. Ezúttal a függöny titkos oldalára. Oda, ahol megteremtjük a csodát, oda, ahová majd betekint valaki előadás után, titkon, és történni fog a lelkében valami.

A bábszínház, a színház, szerelem volt első látásra, és az ilyen szerelmek örökké tartanak, mert meg akarjuk őrizni.
Szomorúság-öröm, csalódottság-siker, ez mind erős érzés, én fogadtam őket útitársamul kérve – kéretlenül magam mellé.   Köszönöm a Sorsnak, hogy bábszínész lehetek!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s