A szakmám és én 9.

Ezúttal Hunyadi István színművészt faggattuk. Íme válaszai:

Az én színpadom – milyen számomra az ideális színház?

Remélem, hogy nincs számomra ideális színház, mert ha azt megtalálnám, abba kellene hagyjam a küzdelmet, hogy legyen egy ideális színház. Hogy ne kerüljem meg a kérdést, néhány számomra ideálisnak mondható körülményről írnék: ideális színház az, ahol az alkotók végülis közös nevezőre tudnak jutni bármiről is legyen szó; ahol az idő társa a színészeknek és rendezőknek; ahol a színészek szomjaznak az újra; ahol a nézők nyitottak és kiváncsiak mindenre, és persze, ahol az alkotókat minden ötödik évad után elküldik tanulmányi útra (és még fizetik is nekik) egy félévre, hogy lássanak világot.

 

Hivatásom története – hogyan lettem színész?

Részletekbe nem akarok belemenni, mert már néhányszor elmeséltem ezt a történetet, mondjuk mindig egy kicsit másképp, de ez nem számít. A lényege ennek a történetnek az, hogy gyermekkorom óta vonzódom ehhez a hivatáshoz. Ahogy a szóban is benne van: hívott magához a színjátszás, és akkor itt pontosítanom kell, hogy nem csak a színház varázsolt el, hanem a filmek világa is, már amennyit ebből fel tudtam fogni a televízió képernyőjét nézve. Ez után pedig bebizonyosodott, hogy szerencsés ember vagyok, legalábbis egy darabig az voltam. Szerencsés voltam, mert találkoztam Molnár Judit tanárnővel, aki tulajdonképpen elindított ezen az úton. Később bekerültem Csatlós Lóránt által vezetett Oberon Csőszínházba, ahol ismét olyan művészekkel hozott össze a sors, akik támogattak. Majd a főiskolán tanáraim elismerték munkámat, így kerültem (nagyjából) a kis társulatunkhoz. A társulatunkhoz, ahol bevallom az elején nem nagyon, de mostmár igazán jól érzem magam.

 

Szeretem a Szigligetit, mert…

Mert jó a társulat; mert Szigligeti a neve; mert én lehettem Szigligeti; mert szép a színház; mert Váradon van; mert néha azt mondjuk egy tetszőleges térre, hogy ez a játéktér és nicsak ott is lehet színház; mert foglalkozunk diákokkal; mert foglalkozunk táncosokkal (ezt gondolom majd megbocsátják); mert mert.

(Vivi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s