A szakmám és én 2.

Kádár Elemér a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, majd néptánctanár lett egy magyarországi művészeti iskolában. Immár 7 esztendeje a Nagyvárad Táncegyüttes tagja, őt kérdeztük:

fdgd

(részlet az Adventi játék című előadásból)

Hogyan lettél táncos?

„Táncos egy lány miatt lettem. Végzős liceumista koromig azt hittem, a tánchoz tehetség kell, s az nekem nincs, így aztán nem is erőltettem, a házibulikban is a konyha-részlegen szoktam vicceket mondani, s az elég sokáig teljesen jó is volt. Na, de amikor megismerkedtem életem első igazi Nőjével, s ő szeretett táncolni, s én megláttam, miféle alakok ölelhetik őt büntetlenül, csak mert ők ugyebár, tudnak táncolni, eldöntöttem, én ezt megtanulom. Belevágtam, s azóta sem tudom abbahagyni, pedig arról a lányról több, mint húsz éve semmiféle hírt se hallottam immár. Mert én közben rájöttem: nekem a tánc az igazi anyanyelvem, sokkal többet, s jobban el tudok általa mondani, mint kimondott, vagy leírt szavakkal.”

 

Szeretem/ nem szeretem a Szigligetit, mert…

„A színház csuda-hely. Azon kevesek egyike, ahonnan még érvényes módon lehet az emberekhez szólni, akár a tánc nyelvén is. Közhelynek tűnhet, de szerintem a színház olyan, mint a templom, s ami a színpadon történik, az a világ jobbátételének, ha nem is éppen a megváltásának lehet az eszköze. Aki pedig a teremtőjétől ahhoz való tálentumokat kapott, s táncosként olyan élményeket tud a nézőknek okozni, melyek akár katarktikusak is lehetnek, annak ezt tenni hitem szerint nemcsak lehetősége, de kötelessége.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s