A szakmám és én 1.

Firtos Edit színművésznő 1988-óta tagja a Szigligeti társulatnak, ezúttal őt kérdeztük :
534347_577613605608086_549186270_n

Kíváncsi lennék hivatásod történetére, hogyan lettél színésznő?

Hmm, röviden, egyszerű a történet, ahogy mondani szokták, “amióta az eszemet tudom”, tehát 4 éves korom óta ezt akartam, erre készültem! Nagyon szerettem a verseket olvasni, mondani, ízlelgetni! 🙂 A versek, a tánc, a balett, aztán a szereplők bőrébe valóbelebújásöröme, és a mérhetetlen lelki szabadság érzese a színpadon, ezek mind odavezettek,hogy része akartam lenni ennek a varázslatnak, amit SZÍNHÁZNAK nevezünk! Én így szerettem volna ADNI az embereknek, örömet, sírást, nevetést, gondolatokat, érzéseket!:)

Ha jól veszem ki szavaidból a balett is része volt anno a mindennapjaidnak. Kifejtenéd kicsit bővebben? Esetleg gondoltál arra hogy ezt az irányt, szakmát válaszd?

Nem akartam balett-táncos lenni, de életem 11 évét meghatározta, a klasszikus és modern balett, és imádok táncolni, a tánc egy igen erős művészi kifejezési forma, és igazi örömforrás! De a színház az több művészeti ág ötvözőtégelye és az egész együtt jobban érdekelt!

Amikor eldöntötted, hogy színire mész a családod, az ismerőseid hogy viszonyultak ehhez?

Szerencsére, nagyon jól! Hálás vagyok a szüleimnek, hogy soha nem szabtak gátat az álmaimnak, és akkor sem probáltak lebeszélni, amikor elsőre nem sikerült a felvételim!

Amint elvégezted az egyetemet miért döntöttél pont a Szigligeti Színház mellet?

Mondhatnám, hogy haza akartam jönni, de ez így nem lenne teljesen igaz! Vegülis a “családeggyesítés” hozott vissza szülővárosomba ,ugyanis a férjem már 3 éve itt volt színész, és már meg volt a gyönyörű lányunk!

És zárókérdés képpen miért szereted a Szigligetit?

Huuuh ……. a szeretetet nem igazán lehet magyarázni, vagy szeretsz valamit vagy valakit, vagy nem! A miérteken nem igazán gondolkozol! 🙂 Talán mert itt mindig befogadó társulat volt, illetve elfogadó, mert a nagy ellenségeskedések, irigykedések, “furások-faragásokkevésbé voltak jellemzőek, mint máshol, mert fiatalos, lendülettel teli és a színpad iránti alázattal átitatott társulat a miénk! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s