Nosztalgia

csiky

Csiky Ibolya volt az első név, amit a társulati tagok közül megjegyeztem, valamikor, tízéves forma koromban. Operettangyalként és kabarékban egyaránt elbűvölt, ám legemlékezetesebb számomra Tiresias, a jós szerepe marad (Oedipus, r.: Szabó K. István). Nem lehetett nem rá figyelni.

“A váradi színjátszás nagyasszonya” (erdon.ro) “a kolozsvári műkedvelők városi stúdiószínpadán lépett először közönség elé. 1965-től a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben folytatta tanulmányait. 1969-ben végzett, és a nagyváradi Állami Színházhoz szerződött. Sokoldalú színésznő, lírai és karakterszerepeket egyaránt játszik.” [1] Mintegy kétszáz szerepben láthatta már őt a nagyérdemű, legutóbb A nagy Romulus című előadásban, de vendégszerepelt már Kolozsváron és Debrecenben egyaránt.

És Csiky Ibolya a következő videó főszereplője is. A felvételt a hetvenes években rögzítette a Román Televízió, a dal pedig Az ifjú W. újabb szenvedései című zenés színdarabból származik, melynek ősbemutatóját 1973-ban tartották a nagyváradi teátrumban.

https://www.facebook.com/photo.php?v=609916179040733&set=vb.100000670694547&type=2&theater

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s